HomeBlogHoe kan ik mijn MKB-onderneming verduurzamen?

Hoe kan ik mijn MKB-onderneming verduurzamen?

Als eigenaar van een MKB-onderneming ben je vaak heel druk. Het bedrijf is namelijk vaak net niet groot genoeg om verschillende managers in te stellen en dit betekent dat je vaak zelf een groot scala aan werkzaamheden moet verrichtten. Ondernemers gebruiken hun tijd vaak om de dagelijkse activiteiten te coördineren en staan vaak in contact met tal van klanten. Hierdoor is er vaak niemand binnen een MKB-onderneming die bezig is met innovatie en duurzaamheid, terwijl dit natuurlijk wel een belangrijk aspect is van een onderneming. MKB-ondernemingen zijn namelijk de ruggengraat van de Nederlandse economie. Het is dan ook van belang dat Nederland de komende jaren verduurzaamd om een belangrijke economie te blijven in de wereld. In deze blog zal ik dan ook een aantal tips geven voor MKB-ondernemingen om hun bedrijfsvoering op een eenvoudige manier te verduurzamen.

Het scheiden van afval

Als verschilt natuurlijk per bedrijf of er veel of weinig afval is, maar desalniettemin kan iedere MKB-onderneming afval scheiden. Het maakt namelijk niet uit wat voor soort onderneming je hebt, ieder bedrijf verbruikt papier. Om papier en karton te scheiden kun je bijvoorbeeld een rolcontainer huren. Als je ook veel ander afval hebt zoals glas, is het tegenwoordig heel eenvoudig om een glasbak te huren. Je zult nu waarschijnlijk denken, maar ik heb helemaal geen tijd om de afval dan ook weg te brengen. Dat hoeft gelukkig niet want de bedrijven waar je de rolcontainer of glasbak van huurt haalt deze containers eens in de zoveel tijd voor je leeg.

Stap over op groene stroom

Je kunt als onderneming kiezen voor grijze of groene stroom. In de stroom zit geen verschil, maar in de wijze waarop deze is opgewekt wel. Groene stroom wordt namelijk uit natuurlijke bronnen zoals waterkracht en windkracht opgewekt, terwijl grijze stroom wordt opgewekt door middel van fossiele brandstoffen zoals aardgas en aardolie. Het is dan ook heel eenvoudig om over te stappen op groene stroom, want je hoeft er zelf niks voor aan te leggen. De groene stroom komt namelijk op dezelfde wijze je gebouwen of bedrijfsterrein binnen als grijze stroom. Je zou daarnaast ook nog kunnen kiezen om zelf groene stroom op te gaan wekken door zonnepanelen te plaatsen. Dit is niet alleen goed voor de natuur, maar je kan zo ook geld besparen op je energiekosten.

Ga elektrisch rijden

Tot slot kan je er ook nog voor kiezen om elektrisch te gaan rijden. De voordelen van elektrisch zitten erin dat elektriciteit veel minder schadelijk is voor het milieu omdat het geen CO2 uitstoot zoals benzine of diesel.

Populaire blogs

Mijn favorieten