HomeBlogFestool: betrouwbaar gereedschap voor elke klus

Festool: betrouwbaar gereedschap voor elke klus

Klussen in en om het huis is niet mijn favoriete bezigheid. Ik ben er ook niet zo handig in, daar zal het ongetwijfeld door komen. Als ik dan wel de onvermijdelijke klussen moet doen dan doe ik dat het liefst met gereedschap en materiaal dat voor mij de klus zo makkelijk mogelijk maakt. Daarnaast moet de klus zo groen mogelijk worden gedaan. Dus zonder stroom verslindende en vervuilende apparaten. Ik had al een Makita boormachine en een Makita heggenschaar. Maar voor zo’n klus kom je al snel uit bij Festool. Een bedrijf dat al bijna een eeuw handige apparaten op de markt brengt voor elke klus.

Festool: lange geschiedenis

Festool ontstond al in 1925. Toen heette het bedrijf overigens Festo, een samentrekking van de achternamen van de oprichters:  Albert Fezer en Gottlieb Stoll. Hun specialiteit was toen het repareren van houtbewerkingsmachines en het ombouwen van deze machines  van glij- naar kogellagers. Maar al snel begonnen Fezer en Gottlieb de zaken professioneel en groots aan te pakken. Ze ontwikkelden een logo voor hun bedrijf en ze gingen zich meer en meer toeleggen op gereedschap voor timmermannen. Zoals een draagbare kettingzaag, met een motortje, een handcirkelzaag en een kettingsteekmachine. Het bedrijf groeide en kreeg medewerkers in dienst. Die waren in goede handen bij Berta Stoll, die zich bezig hield met het sociale aspect van het groeiende bedrijf. Zij bezocht zieke medewerkers en organiseerde bedrijfsfeestjes, uitstapjes en kinderfeesten. Ondertussen groeide het bedrijf gestaag door en brachten ze steeds meer handige gereedschappen op de markt. Een tweede generatie stond te trappelen om de zaak over te nemen. Vanaf de jaren zeventig ging het bedrijf over op elektrische apparaten, veel schoner en groener dus. In 2000 werd de naam veranderd in Festool en in 2015 vierde het bedrijf het 90 jarig bestaan. Aan het hoofd staat nu Barbara Austel, kleindochter van Gottlieb Stoll.

Kennis van materiaal

Het is natuurlijk geen wonder dat een bedrijf dat al zo lang bestaat, veel kennis heeft van het materiaal dat geleverd wordt. Festool is betrouwbaar, ook voor leken zoals ik. Een goed advies is altijd beschikbaar en de apparaten zijn via allerlei online winkels te koop. Al kun je natuurlijk ook bij diverse winkels terecht. Omdat geschiedenis me meer interesseert dan klussen vind ik het altijd leuk de historie van een bedrijf uit te pluizen. Het geeft me gelijk een idee waar in dit geval Festool voor staat. Het is leuk om te weten dat achter hun mooie producten een lange, boeiende familiegeschiedenis zit. Dat klust toch wat beter!

Populaire blogs

Mijn favorieten