HomeBlogMeer vrije tijd creëren.

Meer vrije tijd creëren.

Ik krijg er haast niet genoeg van, en daar kan ik toch de enige niet in zijn. Vrije tijd is uiteindelijk alle tijd die je helemaal aan jezelf kunt besteden. Vrij van verplichtingen en vrij te besteden. Dat is, als je het mij vraagt, het allerbeste type tijd. Goed, soms verveel ik me wel eens maar ook dat is eigenlijk best fijn. Als ik verveeld ben, dan maak ik mijzelf ook geen zorgen. Helaas heeft niemand een oneindige voorraad vrije tijd, al hebben sommigen er aanzienlijk meer van dan anderen. Persoonlijk vind ik dat, slapen niet meegerekend, iedereen meer dan de helft van zijn of haar tijd als vrije tijd moet hebben. Voor veel mensen is dit echter niet realistisch door lange werkdagen en veel verplichtingen buiten werk. Als iemand te weinig vrije tijd heeft, dan plan je al gauw ook de vrije tijd vol met dingen die je “eigenlijk nog even wilt doen”. Op die manier is eigenlijk ook dat kleine beetje vrije tijd dat je hebt niet zo vrij meer.

Verminder verplichtingen buiten het werk om

Hoe graag we het ook willen, ik weet ook wel dat je niet zomaar jouw arbeidstijd kunt halveren. Daarom is het makkelijker om iets te veranderen aan de tijdsvreters buiten werk om. Als je bijvoorbeeld elke dag boodschappen doet dan neemt het flink veel tijd in beslag. Ook is het gevoel van rushen voor de supermarkten sluiten vreselijk. Dit is te voorkomen door eens per week boodschappen te doen voor de hele week. Je levert iets aan flexibiliteit in door een week uit te stippelen. Daar krijg je natuurlijk wel een hop tijd voor terug, en als je een beetje tactisch bent in jouw aankopen dan bespaar je ook nog eens geld. Een efficiënt programma van klusjes rondom het huis zoals schoonmaken en afwassen zorgt ervoor dat je in minder tijd dezelfde taken kunt vervullen. Als je een beetje rekening houdt met de was door eerst al jouw bonte of witte kleding te dragen hoef je minder tijd te besteden aan wasjes draaien. Ook kun je, in plaats van een tuin die behoorlijk high-maintenance is, beter een veld van kunstgras kopen.

Verander jouw gewoontes.

Bijna iedereen last enkel tijd voor opstaan, wassen en ontbijten in alvorens naar werk te gaan. Toch is het voor mij ontzettend waardevol om een uurtje tijd in te lassen om een aantal taken al uit de weg te krijgen. ’s Ochtends de was draaien en stofzuigen levert je na het werk tijdswinst op. Ten slotte ben je na het werk waarschijnlijk minder gemotiveerd om direct aan de slag te gaan. Bovendien ben je op het werk productiever omdat je minder slaperig bent in de ochtend. Veel mensen hebben het over “opstartproblemen”, en die kan je hier dus mee voorkomen. Een strak slaapschema doet ook wonderen, en misschien kan je er nog wel een halfuur of een uurtje afsnoepen. Slapen is hard nodig, maar als je al genoeg geslapen hebt kun je beter wakker zijn en jezelf nuttig maken, toch?

Populaire blogs

Mijn favorieten