HomeBlogMDF plaat: heel veelzijdig in gebruik

MDF plaat: heel veelzijdig in gebruik

Ik ben geen klusser en van materiaal heb ik al helemaal geen verstand. Ik vind het belangrijk dat iets milieuvriendelijk is en dus ook dat het op milieuvriendelijke wijze geproduceerd is. Daarnaast moet het materiaal makkelijk in gebruik zijn en natuurlijk mooi. Een beetje snuffelend naar iets om mijn wand mee te versieren kwam ik op een wel heel onwaarschijnlijke kandidaat voor wandversiering: een MDF plaat. Eerst moest ik daar wel om lachen, maar toen ik me wat meer in de MDF plaat ging verdiepen kwam ik erachter dat dit materiaal heel veelzijdig is. En nog makkelijk te krijgen ook. Maar wat is MDF nu precies?

MDF plaat: geperst board

MDF staat voor Medium density Fibrerboard. De naam is geen merknaam, maar een soortnaam. Het wordt gemaakt van zeer fijne houtvezels waar lijm aan wordt toegevoegd. Daarna wordt het in droge toestand geperst. De MDF plaat werd in 1965 uitgevonden in de Verenigde Staten en inmiddels is hij niet meer weg te denken uit onze omgeving. Normaal gesproken is de plaat bruin, door de houtvezels, en je ruikt de typische geur van lijm. Inmiddels zijn er vele soorten MDF platen in omloop waaronder soorten die van allerlei kleuren voorzien zijn. Met als gevolg dat er steeds meer dingen van dit materiaal worden gemaakt. Soms dingen waaraan je zelf niet dacht. Wist je dat dit materiaal in schoenhakken wordt gebruikt? Maar je vindt het ook terug in speelgoed, bed ombouwen, deuren, kasten, laminaatparket, pokertafels en WC brillen. En dat is nog maar een klein deel van een lange lijst van toepassingen.

Opzoek naar wanddecoratie

En ik ben het dus gaan gebruiken voor wanddecoratie. Zoals gezegd, niet mijn eerste gedachten, maar het werkt wel. Ik ben in de bouwmarkt gaan zoeken en met goed advies kon ik aan de slag. Het is allemaal erg leuk geworden en ik ben er trots op. Je moet overigens de MDF plaat wel verven en lakken. Hierdoor wordt de plaat afgesloten waardoor er geen fijnstof vrij komt. Dit is een risico als je de platen onbewerkt laat. Het inwrijven met olie of was heeft dat afsluitende effect veel minder. Maar ja, het geeft niet zo als je de plaat moet verven want dan kun je er gelijk je eigen stijl aan geven. Nu kun je ook niet meer om mijn wanddecoratie heen. En ik heb weer wat geleerd van mijn doe het zelf klus: MDF is handig en veelzijdig materiaal.

Populaire blogs

Mijn favorieten