HomeBlogOp natuurlijke wijze plagen bestrijden

Op natuurlijke wijze plagen bestrijden

Al sinds de mens is gaan boeren, zijn er kapers op de kust die de gewassen willen opeten voordat wij dat kunnen doen. Tegen vogels kunnen we ons wel wapenen. We zetten een vogelverschrikker neer of brengen de gevederde dieven om het leven. In de beginjaren doen we dat nog met pijl en boog. In de moderne tijd met de buks. Rupsen en slakken kunnen we ons ten dele tegen wapenen, bijvoorbeeld door zout op de slakken te leggen. Helemaal kansloos zijn we lange tijd tegen de kleinste kapers, zoals de bladluis of spint. Dit verandert zodra de mens de beschikking krijgt over chemische bestrijdingsmidddelen. Met pesticiden en middelen als glyfosaat kunnen voortaan alle insecten, luizen en andere plagen uitgeroeid worden. Alle gewassen kunnen in perfecte conditie worden geoogst. Eind goed al goed zegt u? Neen! Verre van dat!

De gevaren van chemische bestrijdingsmiddelen

De laatste jaren krijgen we door dat er ook de nodige nadelen aan chemische bestrijdingsmiddelen kleven. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat glyfosaat kankerverwekkend kan zijn. Momenteel wordt er gesteggeld over het al dan niet verbieden van middelen zoals Round Up. Dit is een bestrijdingsmiddel dat uit glyfosaat bestaat. Omdat producent Bayer zeer invloedrijk is, kan dit echter nog wel een tijdje duren. Zo worden er momenteel processen gevoerd tegen Bayer omdat ze wetenschappers zouden hebben omgekocht, die artikelen schreven waarin glyfosaat naar voren kwam als een onschuldig middel. Desondanks heeft de EU het gebruik van glyfosaat nog tot 2022 goedgekeurd. Staat u zelf op het punt om een plaag te bestrijden? Dan zou ik u sterk willen aanraden om naar alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen te zoeken. Dat is beter voor uzelf (het spuiten van glyfosaat is het meest schadelijk voor degene die het spuit), voor uw consumenten en voor het milieu. In de laatste alinea geef ik enkele tips over een meer duurzame manier waarop u Bladluis bestrijden kunt.

Op een natuurlijke wijze bladluis bestrijden

In plaats van de smerige stofjes van schimmige multinationals als Monsanto en Bayer, kunt u ook kiezen voor tuinplaagbestrijding met respect voor de natuur. Dit kan bijvoorbeeld door natuurlijke vijanden in te zetten. In het geval van de bladluis is dit het lieveheersbeestje. Lieveheersbeestjes laten uw gewassen intact, maar zijn meedogenloos voor de bladluis. U kunt er een aantal uitzetten en een insectenhotel neerzetten waarin ze kunnen overwinteren. Dit kunt u ook voor bijen en vlinders doen. Een akkers vol kleine helpers klinkt toch veel sympathieker dan het inzetten van giftige sproeisels? Dat dacht ik!

Populaire blogs

Mijn favorieten