HomeBlogWat te doen bij een graafmelding op de KLIC-app?

Wat te doen bij een graafmelding op de KLIC-app?

Als je van plan bent om te gaan graven, is het belangrijk om te weten of er kabels of leidingen onder de grond liggen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je per ongeluk een kabel of leiding raakt en hierdoor een gevaarlijke situatie creëert. Daarom is er de KLIC-app, waarmee je een klic melding doen en informatie kunt opvragen over de ligging van kabels en leidingen. Maar wat moet je eigenlijk doen als je een graafmelding hebt gedaan?

Informatie verzamelen via de KLIC-app

Als je van plan bent om te gaan graven, kun je via de KLIC-app een graafmelding doen. Je vult daarbij de locatie in waar je wilt gaan graven en de KLIC-app geeft vervolgens informatie over de ligging van kabels en leidingen op die locatie. Het is belangrijk om deze informatie goed te bekijken voordat je begint met graven. Zo kun je voorkomen dat je per ongeluk een kabel of leiding raakt.

Controleer de informatie

Het is belangrijk om de informatie die je via de KLIC-app hebt gekregen goed te controleren. Als je twijfelt over de locatie van een kabel of leiding, kun je contact opnemen met de eigenaar van de kabel of leiding. Dit kan bijvoorbeeld de gemeente zijn of een nutsbedrijf. Zij kunnen je meer informatie geven over de exacte locatie van de kabel of leiding.

Houd rekening met de geldigheidsduur

Het is belangrijk om te weten dat de informatie die je via de KLIC-app hebt gekregen een beperkte geldigheidsduur heeft. De geldigheidsduur van de informatie is afhankelijk van de aard van de kabel of leiding en kan variëren van enkele dagen tot enkele weken. Zorg er daarom voor dat je de informatie tijdig hebt opgevraagd en dat je binnen de geldigheidsduur van de informatie gaat graven.

Gebruik de juiste graaftechniek

Als je gaat graven, is het belangrijk om de juiste graaftechniek te gebruiken. Zo voorkom je dat je per ongeluk een kabel of leiding raakt. Gebruik bijvoorbeeld een graafmachine met een GPS-systeem. Hiermee kun je precies zien waar je graaft en kun je voorkomen dat je te diep graaft. Daarnaast is het belangrijk om de grond handmatig af te graven als je in de buurt van een kabel of leiding komt.

Meld schade direct

Als je tijdens het graven schade veroorzaakt aan een kabel of leiding, is het belangrijk om dit direct te melden bij de eigenaar van de kabel of leiding. Zij kunnen dan direct actie ondernemen om de schade te herstellen en om eventuele gevaarlijke situaties te voorkomen. Meld schade dus altijd direct, ook als het lijkt alsof de schade meevalt.

Conclusie

Als je gaat graven, is het belangrijk om te weten waar kabels en leidingen liggen.

Populaire blogs

Mijn favorieten