HomeBlogWat valt er onder organisch bedrijfsafval en hoe ga je ermee om?

Wat valt er onder organisch bedrijfsafval en hoe ga je ermee om?

Als je ondernemer bent, dan weet je als geen ander dat je zelf verantwoordelijk bent voor het verzamelen, scheiden en aanbieden van je bedrijfsafval. Hierbij moet je voldoen aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid en veiligheid, waarbij er veel aandacht is voor de juiste scheiding van de verschillende soorten afval. Veel ondernemers verwarren echter afvalsoorten, zoals swill en GFT, wel eens met elkaar. Daarom lees je in dit blog alles over organisch bedrijfsafval en hoe je hier op de juiste manier mee omgaat.

Wat is organisch bedrijfsafval?

Organisch bedrijfsafval is afval dat bijvoorbeeld ontstaat in horecagelegenheden, bedrijfskantines en andere locaties waar mensen voedselwaren nuttigen. Hierbij kun je denken aan voedselresten zoals groente en fruit, maar ook rijst of patat valt onder organisch bedrijfsafval. De verzamelnaam voor dit type bedrijfsafval is SWILL afval. Binnen deze categorie vallen bijvoorbeeld  levensmiddelen, etensresten en keukenafval.

Moet je organisch bedrijfsafval gescheiden aanbieden?

Het is tegenwoordig nog niet landelijk verplicht om organisch bedrijfsafval gescheiden aan te bieden, het verschilt dus per gemeente of je organisch bedrijfsafval gescheiden moet aanbieden. Wel kiezen veel ondernemers ervoor om het bedrijfsafval zoveel mogelijk te scheiden, voordat ze dit bij de gemeente (laten) aanbieden. Dit gebeurt meestal in een rolcontainer voor dit specifieke afval. Zo leveren zij een actieve bijdrage aan het recyclen van de verschillende afvalsoorten en geven zij invulling aan maatschappelijk verantwoord ondernemen op het gebied van duurzaam afvalbeleid. Ook besparen zij hiermee op de kosten van het verwerken van bedrijfsafval. Door organisch bedrijfsafval gescheiden aan te bieden, verlagen zij immers de hoeveelheid restafval. Afvalcontainers voor restafval hebben hogere tarieven, omdat bij deze afvalsoort meer tijd zit in het sorteren en verwerken van het afval. Door zelf beter het bedrijfsafval te scheiden, kun je dus flink besparen op je bedrijfskosten!

Wat is het verschil tussen GFT en SWILL afval? 

Veel mensen verwarren de term SWILL en GFT met elkaar. Veel ondernemers zijn vanuit hun privé situatie gewend dat zij een GFT container bij de woning hebben staan. Ook in GFT containers wordt organisch afval verzameld. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Zo mag je in SWILL afvalbakken en containers bijvoorbeeld geen tuinafval deponeren. Dit vanwege de andere verwerking van deze afvalsoorten. Een ander belangrijk verschil is dat je in een SWILL container ook gekookte en bereide etensresten en resten van bereid vlees en gevogelte mag weggooien, iets wat in GFT containers niet toegestaan is. Let op: het is niet toegestaan om botresten, slachtafval en mosselschelpen in de SWILL container te deponeren. 

Populaire blogs

Mijn favorieten